המפה באדיבות OSM
נקודת התחלה: על כביש 444 למרגלות גבעת מעמר , נ.צ.: 682725 / 795900. נקודת סיום: מחלף אייל,
נ.צ.: 679100 / 196608 אורך המקטע: כ 8 ק”מ. מפת סימון שבילים מספר 7: השרון ומערב השומרון.
במקטע זה אנו הולכים בשיפולים המערביים של רכסי השומרון, בין החלק הכמעט שטוח ממש באזור כביש 6 ומערבה ובין החלק שמתחיל להתרומם לגבהים יותר משמעותיים המצויים באופן גס מזרחית למקום בו עבר קו הגבול הישן לפני מלחמת ששת הימים. עקב כך, שטח זה עדיין ניתן לעיבוד חקלאי ואכן רואים בסביבה גם מטעים ושטחים מעובדים וחלקו מזכיר את שיפולי הגבעות העגלגלות של רמות מנשה. למעשה, אנחנו בקצה המערבי של קמר אום אל פחם – ענבתה, הנטוי במתינות ומכיל מערכת צפופה של ערוצים המבתרים אותו ויורדת הלאה מערבה לשפלה. שטחים נרחבים במערב השומרון ובכלל זה באזור בו אנו צועדים, מעובדים זה דורות רבים עיבוד חקלאי ונטועים בעיקר בעצי זית, תאנה, שקד ורימון. בכל מקום שאפשר מנוצל השטח לפלחה. הצומח הטבעי לא נשתמר ברובו, פרט לסביבת מקומות קדושים בהם הפגיעה בצומח אסורה. האזור המערבי של השומרון בו אנו מטיילים הוא בחלקו בעל קרקע טרשית ובקטעים מסוימים פחות מעובד אך גם הוא סבל מכריתת עצים ומרעיית יתר לאורך הדורות. בחלקים הלא מעובדים חברת הצומח הטבעי המצויה כאן מורכבת מעצי חרוב בצפיפות דלילה ומאלת המסטיק ואילו חברת הצומח השלטת כאן היא בתה של סירה קוצנית או זקנן שעיר. כמו כן מצויים כאן קידה שעירה, אשחר ארצישראלי, זלזלת הקונקנות, אספרג החורש ומינים שונים של חד שנתיים.
מתחילים ללכת ממפגש כביש 444 עם נחל אלכסנדר, למרגלות גבעת מעמר (1). ההליכה בתוואי הנחל קצרה, כמה מאות מטרים מזרחה בטרם נפנה לכיוון דרום. הולכים כאן מדרום לגן הלאומי צור נתן המשתרע בגדה הצפונית של הנחל , בתחום רכס סלעית הגבוה מסביבתו בגלל שני שברים: שבר נחל אברך בצפון ושבר נחל אלכסנדר בדרום. גן לאומי זה ראוי לביקור בפני עצמו בהזדמנות אחרת. מוצאו של נחל זה הוא בהר עיבל ובהר גרזים , והוא נשפך לים התיכון בקרבת מכמרת . בדרכו מהר שכם לים קולט נחל אלכסנדר פלגים ובני פלגים , המתלכדים לשני יובליו העיקריים – נחל שכם ונחל תאנים ( ואדי א – תין ) . הנחל נקרא על שם המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי , שהוציא את האזור מידיהן של ערי החוף הנוכריות . ייתכן גם כי שמו של הנחל נגזר משמו הערבי , ואדי אסכנדר , על שמו של המייסד והבעלים של מינת (“נמל”) אבו זבורה , בשפך הנחל . בשל אופיו הקרסטי של אזור מוצאו – סלע דולומיטי סדוק מגיל הקנומן והטורון המכוסה שכבת אדמה דקה – קיימת בו זרימה רצופה רק בחודשי החורף ובעת שיורדים בהר שכם גשמים עזים וממושכים , הניגרים בנגר עלי באפיקו . שטח אגן הניקוז שלו הוא 580 קמ”ר , וכמות המשקעים השנתית היורדת בו היא 340 מיליון מ”ק . ההבדל בין שיעור הזרימה המרבי בנחל ( 24 מיליון מ”ק ) לשיעור הזרימה המזערי ( פחות ממחצית המיליון מ”ק ) הוא גדול . לפנים ניזון הנחל בחודשי הקיץ , לבד ממי תהום גבוהים , גם ממעיינות שנבה . כיום הוא ניזון ממי תהום , ממי ניקוז , ממים המוצאים מברכות המדגה באזור וממי קולחין מטוהרים .
לאחר ההליכה הקצרה עם הנחל פונים דרומה (2) והשביל עובר להתלכד עם שביל בסימון אדום. לאחר מעבר סמוך לבאר עמוקה השביל פונה יותר דרומה ויביא אותנו לקרבת חירבת מזרעה. ככל הנראה היה זה ישוב שתושבי הכפר ג’מאל אכלסו חלק מהשנה כיוון ששדות המרעה שלהם השתרעו עד לכאן והיה להם נח בחלק מהזמן להתגורר כאן. החרבה נמצאת מעט דרומית לשביל עבור אלה שמעוניינים לבקר בה. צמוד לה מצוי מאגר מים עתיק, שככל הנראה שימש את תושבי המקום חצוב בסלע ומעליו פתח קמרוני. נמשיך דרומה עם השביל. בקטע מישורי לגמרי מערבית לכוכב יאיר כשהולכים בכיוון צור יגאל. בדרך עוברים סמוך ליער קק”ל מומלץ לעצור כאן למנוחה. כשממשיכים ומתקרבים יותר לבתי כוכב יאיר מבחינים מצד מזרח בגבעת הכלניות, מקום בו יש ריכוז של פרח זה בחורף ושל חצבים בשלהי הקיץ. השביל עובר כעת להתלכד עם שביל בסימון ירוק. בהמשך לאחר זמן קצר אפשר לסטות מעט מהשביל לטובת מצפה ספיר (3) מקום בקרחת יער שיש בו שולחנות פיקניק ועצי צל. גם זה מקום טוב למנוחה. כשממשיכים דרומה, השביל עובר לא רחוק מהמורד הדרומי של הגבעה בה נמצאו מערות קבורה מהתקופה הרומית ביזנטית (4) . אנו הולכים כעת בין צור יגאל לקיבוץ אייל. הישוב כוכב יאיר צור יגאל הוא כיום ישוב מאוחד של שני ישובים אלה שקמו ב 19800 ואחריה. לפני מלחמת ששת הימים היה כאן רק קיבוץ אייל כישוב ספר. הוא נוסד ב 1947 תחילה באדמות דרדרה שבעמק החולה אך לאחר הסכמי שביתת הנשק ב 1949 הישוב לא יכול היה להתקיים שם ואנשיו עברו לאזור זה. בשנות החמישים סבל הישוב מהתנכלויות של ערביי קלקיליה שכללו גניבות, חדירות, גניבות, נזק ליבולים ועוד וברור שהקמת ישובים נוספים באזור לאחר מלחמת ששת הימים חיזקה גם אותו. נעבור בדרכנו ביער אייל באזור בו יש שרידים לתעלות קשר מתקופה שלפני 1967 וממזרח מצויה גבעת המוצב ששמשה עמדת תצפית של צה”ל אז. נעבור גם ליד שרידים של גת ומערת קבורה. השביל שלנו מתלכד לקטע קצר עם שביל בסימון כחול לכמה מאות מטרים ולאחר מכן נגיע לכניסה המזרחית לקיבוץ אייל (5). השביל מתנהל כעת דרומה אך מתחיל לשנות כיוון מערבה בסמוך לכביש 5504. עוד כמה מאות מטרים מערבה ונחצה בסמוך למעבר אייל (6) ונפנה צפונה לכמה עשרות מטרים. אז השביל פונה מערבה ומגיע לאחר כקילומטר וחצי עד סמוך למחלף אייל (7) .
כאן מסתיים מקטע זה.
הנחיות כלליות להולכים במקטע זה
אחריות המטייל
- כל מי שהצטרף לטיול עושה זאת מרצונו ועל דעתו הבלעדית ולוקח על עצמו באופן מלא אחריות מלאה על כל נזק, לרבות נזקי גוף שיכולים להיגרם או שייגרמו במהלך הטיול במסלול המוצע או אחריו.
- כל אדם הבוחר לטייל במקטע זה ידאג לבטח את עצמו בביטוח תאונות מתאים הפוטר את עמותת גולני ו/או מי מחבריה מכל אחריות והכולל סעיף העדר שיבוב נגדה.
- כל המטייל במקטע זה מצהיר כי עבר בדיקה רפואית בדבר התאמתו לטיול במסלול זה וכי הוא כשיר לטיולים מעין אלה.
- כל המטייל במקטע זה ידאג לעצמו, לבני משפחתו והנלווים אליו למים ואוכל בכמות מספקת, ציוד נוח להליכה ואמצעי עזרה ראשונה.
- המידע המופיע כאן בדבר מרחק ההליכה ואופי המסלול הוא בגדר הערכה בלבד.
- באחריותו המלאה של כל מטייל במקטע זה לוודא את התאמתו וכושרו שלו ושל הנלווים אליו לתוואי ואורך המסלול.
- במקטע זה האחריות השילוחית הינה של הרשות המקומית. הצועדים בסימוני שביל גולני הינם אורחי השביל של הרשות המקומית שבתחום השיפוט שלה הם צועדים על כל מה שמשתמע מההביטים המשפטיים הנובעים מכך.
- על מנת לקבל מידע מדויק, ניתן לבדוק כל מסלול באינטרנט ולצפות בסרטונים המתייחסים למסלול ההליכה. כמו כן, מומלץ לרכוש ספרות מקצועית ומפות שבהן מופיעים בפירוט המסלולים ודרגות הקושי.
זמן הליכה משוער: כ 6-7 שעות כולל הפסקות.
דרגת קושי: תלויה בכושרו של כל מטייל
הוראות בטחון למקטע זה:
- יש לשים לב לאותם קטעים קצרים בהם הולכים לצד כביש או חוצים כביש.
- יש לשים לב לבורות ובארות באזור המסלול במיוחד הבאר שהוזכרה קודם בתחנת הרכבת הישנה הסמוכה לאחיטוב.
טלפונים לדיווח על מפגעים (24 שעות ביממה) 08-9253321
טלפונים לחרום: משטרת חדרה: 04-6327444 , מכבי אש 102
אפשרויות חילוץ במסלול: ניתן לחלץ לאורך כל תוואי המקטע.
אפשרויות לינה באזור: ביישובי האזור צור יגאל, כוכב יאיר
מקומות שכדאי לבקר בהם באזור
- גן לאומי צור נתן